Chlebaki ciekawostki i fakty, które warto znać. Przechowywanie pieczywa w kuchni, rodzaje chlebaków
Spis treści:
Pojemnik na pieczywo
Pojemniki na chleb służą do przechowywania nierozpakowanych lub zapakowanych bochenków chleba lub bułek. Dzięki nim wypieki nie będą smakować jak zawilgocone i nie zaczną pleśnieć. Ponadto estetyczne o ciekawym designie chlebaki potrafią przyciągnąć wzrok w każdej kuchni, a pieczywo jest przechowywane w sposób higieniczny. Niemniej jednak, nawet w chlebaku, chleb powinien być przechowywany tylko przez kilka dni.
Chlebak ciekawostki
Aby chleb w chlebaku jak najdłużej zachował świeżość, musi być zachowana odpowiednia, równomierna wilgoć powietrza. Intensywna wentylacja i odpowiednio dobrana cyrkulacja powietrza prowadzi do niskiej wilgotności wewnątrz chlebaka i sprawia, że chleb nie pleśnieje. Natomiast brak wentylacji i znikoma cyrkulacja powietrza tworzą w pojemniku na pieczywo wilgotny klimat i sprzyjają rozwojowi pleśni. Dlatego należy upewnić się, że chlebak nie jest hermetycznie zamknięty i ma otwory powietrzne.
Pojemniki na pieczywo mają taką wielkość, aby można było w nich przechowywać co najmniej jeden do dwóch bochenków chleba o wadze około jednego kilograma. Jeśli chcemy przechowywać więcej bochenków, powinniśmy zapoznać się z asortymentem chlebaków w wersji XXL.
Jeśli chodzi o materiał, z którego wykonywane są chlebaki, jest wiele możliwości wyboru. Oto rodzaje chlebaków:
1. Chlebaki drewniane
Takie modele są bardzo przewiewne i zapobiegają pleśnieniu wypieków. Do środka dostaje się jednak dużo powietrza, więc chleb szybciej twardnieje. Ponadto drewno nie może być nadmiernie czyszczone na mokro, co utrudnia ten proces. Jeśli przechowujemy chleb w chlebaku drewnianym, powinien on zostać spożyty w ciągu trzech-czterech dni. Powszechnie stosowane drewno do produkcji tego typu chlebaków, to bambus i buk.
2. Chlebaki plastikowe
Pojemniki na pieczywo wykonane z plastiku nie mają dobrego mikroklimatu, dlatego chleb szybko pleśnieje. Dodatkowo wypieki kontakcie z tworzywem mogą nabrać lekko sztucznego smaku. Jeśli wybierzemy model wykonany z tworzywa sztucznego, musimy upewnić się, że otwory wentylacyjne są wystarczające.
Chlebaki plastikowe często wykonane są z melaminy – materiału, który bardzo przypomina emalię. Podczas czyszczenia należy używać tylko letniej wody, w przeciwnym razie plastik szybko stanie się matowy.
Alternatywnie można użyć pojemników na pieczywo, które są tylko częściowo wykonane z tworzywa sztucznego i mają zintegrowaną drewnianą deskę do krojenia.
3. Chlebaki ceramiczne
Bardzo dobrze nadają się do przechowywania pieczywa przez dłuższy czas. Materiał pochłania wilgoć i w razie potrzeby oddaje ją do pieczywa. W przypadku tych modeli obudowa chlebaka nie może być jednak całkowicie osłonięta.
4. Chlebak metalowy
Jeśli wybierzesz chlebak metalowy, trzeba upewnić się, że nie jest on całkowicie zamknięty lub przynajmniej ma wystarczającą ilość otworów powietrznych. W przeciwnym razie wewnątrz chlebaka zbierze się wilgoć i chleb zacznie pleśnieć. Takie modele są również bardzo higieniczne i łatwe w czyszczeniu.
5. Chlebaki emaliowane
Są już rzadko dostępne na rynku. Takie modele zazwyczaj posiadają otwory wentylacyjne, ponieważ sam materiał nie jest w stanie wchłonąć wilgoci. Chlebak emaliowany może jednak okazać się praktycznym i stylowym dodatkiem do kuchni.
Biorąc pod uwagę asortyment pojemników na chleb, należy podkreślić, że najbardziej oryginalnym rodzajem przechowywania pieczywa jest stosowany do dziś gliniany garnek.
6. Garnek rzymski
Okrągły lub owalny garnek rzymski z terakoty, nadaje się nie tylko do pieczenia chleba, ale także do przechowywania pieczywa. Materiał jest oddychający, a otwory w pokrywie zapewniają dobrą cyrkulację powietrza.
Chlebak ciekawostki: (c) Ufoludek.pl / GT
Zobacz też:
>